FERIEAVVIKLING I KORONATIDER  

 

Det faller i utgangspunktet innenfor arbeidsgivers styringsrett å bestemme når ferie skal avvikles. Unntaket gjelder allerede oppsatt ferie samt ferie i hovedferien.

PÅSKEFERIEN


Såfremt det er avtalt fire dager ferie i påsken, altså utenom de rød dagene, er spørsmålet om arbeidsgiver kan endre planlagt ferie. Dette er regulert i ferieloven § 6 (3). Etter bestemmelsen kan arbeidsgiver endre allerede oppsatt ferieperiode, såfremt det er nødvendig ut fra uforutsette hendelser. Det kreves her at fastsatt ferie, pga. de uforutsette hendelsene, vil skape vesentlige driftsproblemer og at det ikke er mulig å skaffe stedfortreder.

Spørsmål må på forhånd drøftes med arbeidstaker, og arbeidstaker kan la seg bistå av tillitsvalgt under drøftelsen. Arbeidstaker kan kreve dokumenterte merutgifter som følge av omlegging av ferie, og det kreves at arbeidstaker opplyser om disse utgiftene under drøftingen.

Etter vår vurdering er spredningen av koronaviruset en uforutsett hendelse, også i relasjon til ferieloven § 6 (3). Spørsmålet er da om ferieavvikling vil medføre vesentlige driftsproblemer. Problemstillingen blir da om ferieavviklingen medfører vesentlige driftsproblemer, og det ikke er mulig å skaffe stedfortreder. Her har arbeidsgiver bevisbyrden.

Har foretaket behov for å holde oppe, og ferieavvikling sammenholdt med koronaviruset og permitteringer, medfører at ferie ikke kan avvikles som planlagt, kan det gjøres endringer overfor ansatte hvor det ikke er annen stedfortreder. Forholdet må da drøftes, og arbeidstaker har rett på å få dekket dokumenterte merkostnader.

HOVEDFERIEAVVIKLING

Arbeidsgiver fastsetter tiden for ferie, innenfor de grenser som følger av ferieloven §§ 7- 9, se ferieloven § 6 (1) annet pkt. Etter ferieloven § 7 (1) kan arbeidstaker kreve at hovedferien på 18 virkedager avvikles mellom 1. juni og 30. september.

Det betyr at arbeidstaker kan kreve 18 dagers ferie i perioden mellom 1. juni og 30. september, men det er opptil arbeidsgiver å bestemme den nærmere plasseringen. Dersom ferien allerede er oppsatt, gjelder reglene om endringer i allerede fastsatt ferie, som redegjort for over.

Dersom arbeidsgiver ønsker å endre ferien, for eksempel utsette denne, kan akkurat denne bestemmelsen fravikes ved tariffavtale eller annen avtale, jf. ferieloven § 7 (4). Dere kan altså skriftlig avtale både ved tariffavtale eller på individuelt grunnlag et senere tidspunkt i løpet av ferieåret, for eksempel utover høsten. Dere kan derimot ikke avtale at flere enn 12 feriedager overføres til påfølgende ferieår. Ferien, med unntak av dagene som kan overføres, må mao. avvikles ettersom ferieloven § 7 (3) om overføring av feriedager, ikke omfattes av fravikelighetsadgangen.

 

Med vennlig hilsen

Svein Steinfeld Jervell
Advokat / partner

DALAN advokatfirma DA │ Postadresse: Postboks 1214 Vika, 0110 Oslo │ Besøksadresse: Fridtjof Nansens plass 6, 0160 Oslo

Telefon + 47 23 30 86 00 │ Mobil + 47 414 78 644 │ Faks + 47 23 30 86 01 │ Org.nr. 982 470 250